当前位置:首页  中心概况  中心简介

东华大学先进低维材料中心是东华大学直属研究机构,于201510月成立。中心主任兼首席科学家由国际高分子科学界的领军人物、美国工程院院士程正迪教授担任。先进低维材料追求材料的性能极限——更细、更薄、更轻、更柔、更强,其通过对物质或能量的调控为人类提供性能更优异的基础材料,促进着生命健康、智能生活、航空航天、深地深海探测等领域的升级变革。中心的建设目标为“人才汇聚、学科交叉、技术集成、高效运行、原始创新、国际一流”。中心旨在立足东华大学学科优势,以国际低维材料研究前沿为先导,以国家和上海发展战略需求为动力,重点开展低维材料的基础及应用基础等研究,力争在能源开发、环境保护、国防军工等领域形成原始创新成果并实现产业化,积极为国家创新驱动发展战略实施和上海科创中心建设作贡献。

Center for Advanced Low-dimension Materials (CALM), established in October 2015, is a research institute directly-affiliated with Donghua University (DHU). Professor Stephen Z.D. Cheng, the leader in the international macromolecule physics and member of the U.S. National Academy of Engineering, serves as the director and chief scientist of CALM. Advanced low-dimensional materials, which pursue the performance limit of material - finer, thinner, lighter, softer and stronger, promote deep changes in the fields of life and health, intelligent life, aerospace, deep under-ground and deep sea explorations. To be recognized as one of the best academic programs in China, for our positive impact on humanity through contributions to and leadership in developing new advanced low dimensional materials.